De schilden
van je
innerlijke
familie
Opleiding & training


De innerlijke familie is een systeem dat je het best leert kennen door er veel mee te werken! Je kunt beginnen met de Kaartspeltraining en/of een van onze twee coachopleidingen volgen. Heb je meer belangstelling voor de inspiratiebron van de schilden? Doe dan mee met het pad van de Warrior. Kaartspeltraining


Ben je op zoek naar een praktische en speelse manier om met de Schilden van je Innerlijke Familie te werken? Leer van Arienne hoe je met het unieke Innerlijke Familie Kaartspel waardevolle gesprekken kunt voeren met cliënten en inspirerende oefeningen kunt doen met cursisten. Een middag vol concrete werkvormen voor professionals die al werken met de Innerlijke Familie of deze training als een mooie opstap zien.  

Het Innerlijke Familie Kaartspel – met hierin kwaliteiten en valkuilen per familielid- is niet los verkrijgbaar, maar ontvang je alleen (gratis) als onderdeel van deze training.

Datum: De eerstvolgende training wordt nog ingepland, je kunt je belangstelling kenbaar maken via support@innerlijkefamilie.nl. De training is van 1300-1700 in de Lighthouse in Baarn, deelnemen via zoom online kan ook.
Kosten: 110 euro inclusief kaartspel, + 5 euro verzendkosten bij deelname online.

Zodra de datum hierboven bekend is kun je je via het aanmeldformulier hier aanmelden.Schilden systeemcoach


Wil je een mooie en praktische integratie leren van oude wijsheid en moderne wetenschappelijke kennis? Wil je geregistreerd Schilden systeemcoach worden in het onafhankelijke International Coach Register?

Als jij een bijzonder krachtige, speelse en toch diepgaande werkwijze voor (zelf)coaching wil leren, dan is deze opleiding wat voor jou.


LEES MEER!

Weet je genoeg? Voel je dat deze opleiding bij je past? Je kunt je hier opgeven! Helaas heeft de overheid besloten te stoppen met het STAP budget. Het is even afwachten wat de volgende regering aan vervangende regeling gaat invoeren. Betaling in termijnen is mogelijk, voor vragen hierover neem contact op met ons team.Bijscholing na de opleiding


Heb je de opleiding gevolgd? Klik hier voor bijscholing.


Hooggevoelig & strong-willed specialist met Janneke van Olphen


Werk jij met ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil of wil je dat leren? Lijkt de methode van de Schilden van je Innerlijke Familie hierin een waardevolle inspiratie en aanpak?
Doe dan mee aan deze speciale variant van de opleiding, vormgegeven door Janneke van Olphen en Arienne Klijn. De opleiding is geaccrediteerd bij het SKJ voor 87 punten.

Deze opleiding is jouw toegang tot lidmaatschap van een netwerk van specialisten in het werken met ouders van hooggevoelige kinderen met een sterke wil. Dit netwerk is door Janneke opgezet om met elkaar ouders en leerkrachten optimaal te ondersteunen in het begrijpen en liefdevol begeleiden van deze kinderen.
Data voor 2025 zijn nog niet gepland, voor meer informatie kijk op Janneke’s website.


Weet je genoeg? Voel je dat deze opleiding bij je past? Je kunt je hier opgeven! 
Helaas heeft de overheid besloten te stoppen met het STAP budget. Het is even afwachten wat de volgende regering aan vervangende regeling gaat invoeren. Betaling in termijnen is mogelijk, voor vragen hierover neem contact op met ons team.Het pad van de Warrior:
dansen met je schilden


De Warrior is het hogere octaaf van de regisseur en staat voor je vermogen om jouw innerlijke wijsheid en geestkracht te manifesteren via je menselijke kwaliteiten: via de vier Schilden van je Innerlijke Familie. Zo breng je jouw veelkleurigheid in de wereld. En kun je anderen inspireren.

Stel je voor dat iedereen als Warrior danst met de eigen schilden? Dan co-creëren we samen een wereld die recht doet aan alle Innerlijke Families. Met ruimte voor harmonie èn voor verschillen. Eenheid in verscheidenheid. Een prachtig lonkend perspectief!


Het pad van de Warrior bestaat uit 3 fasen: Warrior 0, 1 en 2.
Klik HIER voor meer informatie.
Ben je al meteen enthousiast? Dan kun je je hier aanmelden bij Arienne.

Archetypen & kwaliteiten


De indeling van eigenschappen in vrouwelijk en mannelijk is al zo oud als de mensheid. Zowel in de leer bij wijze mensen uit diverse spirituele tradities als in mijn studies psychologie en psychotherapie, leerde ik hoe jong wij al meekrijgen welke eigenschappen bij meisjes en jongetjes “horen”. En welk gedrag als typisch mannelijk of vrouwelijk gezien wordt. Dit maakt dat iedereen de archetypen van de Schilden van je Innerlijke Familie meteen herkent. Archetypen, geen stereotypen: als jij een vrouwelijk lichaam hebt, is het aan jou of je vooral eigenschappen wilt laten zien die bij de innerlijke vrouw horen. Het is jouw keuze of je ook ruimte en aandacht geeft aan eigenschappen van het innerlijke meisje, jongetje of de innerlijke man. Alle vier hebben hun eigen waarde en zijn gelijkwaardig.

Jouw archetypische kwaliteiten kun je gebruiken om te creëren waar je gelukkig van wordt, wat voor jou waardevol is. Ook kun je soepel schakelen tussen je verschillende stijlen, wat handig is in tijden van verandering. Dat noemen wij Dansen met je Schilden, en dat is wat je bij de Innerlijke Familie leert. Zo wen je aan het idee dat je al die eigenschappen tot je beschikking hebt. En dat je vrij bent om in jouw leven kwaliteiten te ontwikkelen die jij wilt – oftewel de Regisseur van je Innerlijke Familie te worden.

Inmiddels gebruiken duizenden mensen mijn methode als een gemeenschappelijke taal en metafoor om lastige situaties te bespreken, inzicht te verwerven en oplossingen te zien. Ik hoor terug dat het werkt, en bovendien dat het een inspirerende en luchtige werkwijze is om snel zicht en grip te krijgen. Door jezelf en anderen op deze nieuwe manier te bekijken kun je makkelijker verschillen overbruggen en er samen iets van maken. Je hebt tenslotte 4 stijlen om te benutten en bekijkt iedere situatie door 4 brillen: verandering van perspectief biedt perspectief!

Ben je coach, (hr)adviseur of manager, therapeut of trainer? Met welke doelgroep je ook werkt, of je nu een kapstok-model zoekt of wat extra bagage voor in je toolkit: je bent van harte welkom!

“De methodiek van de Innerlijke Familie is helder en helpt om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken en eens uit mijn vaste patronen te stappen...”

NiekolienGratis workshop


Ik wil zoveel mogelijk mensen de kans te geven om kennis te maken met deze unieke methode. Ik heb de inspiratie voor de Schilden van je Innerlijke Familie cadeau gekregen en geef deze wijsheid graag door aan jou.
Daarom heb ik tussen 2012-2020 honderden gratis workshops gegeven op allerlei locaties. Daarna ben ik overgestapt op online gratis workshops, waarvan je hier een goede opname kunt zien. Veel kijkplezier!

Een paar keer per jaar zal ik weer een gratis workshop op onze locatie in Baarn geven. Omdat ik inmiddels vele coaches heb opgeleid die nu zelf workshops geven aan het grote publiek, zal ik me richten op professionals die willen kennismaken met de methode.

Werk jij met mensen als coach, therapeut, (hr/project)manager? Wil je eens uitproberen of dit denkmodel en methode iets voor jou kan zijn? Mail ons dan om je op te geven en kom kennismaken met de Schilden van je Innerlijke Familie!

De volgende gratis workshop voor professionals in Baarn is op 20 juni 2024 van 19.00-21.00u.
 
Meld je hier aan!


“Ik blijf super enthousiast. Wat ik fijn vind is de afwisseling van cognitief kennis opdoen en daarnaast ook ervaren”

Cora


Schilden Systeemcoach met de Innerlijke Familie


De methode Schilden van je Innerlijke Familie biedt je een vernieuwende werkwijze gebaseerd op de levenswijsheid van de natuurvolkeren, systemische psychotherapie, archetypen, lichaamsgerichte, cognitieve en andere stromingen in de psychologie.

In de opleiding leer je hoe je cliënten kunt coachen vanuit dit veel omvattende kader. De metafoor van de Innerlijke Familie biedt een prachtige vertaling van alle vraagstukken waar mensen zelf èn hun externe families mee te maken krijgen. Leer je cliënten omgaan met innerlijke conflicten, strijd met anderen, zich herhalende patronen en met uitdagingen in hun omgeving. Begrijp vanuit welke achtergrond mensen keer op keer in dezelfde situaties terechtkomen en vooral: hoe ze nieuw perspectief voor zichzelf kunnen creëren!

De opleiding Schilden Systeemcoach beslaat 12 dagen. Voor de 3 dagen Coachvaardigheden kun je vrijstelling krijgen als je al aantoonbaar coachvaardigheden hebt opgedaan. In dat geval volg je (en betaal je voor) 9 dagen.


Een klein deel van de opleiding omvat verplichte ICR onderdelen als het Nederlands en Europees coach landschap, relevante juridische kennis en een workshop van een expert over marketing en ondernemerschap. Als je geen behoefte hebt aan de registratie bij het ICR kun je deze onderdelen overslaan.

Na afronding van de opleiding heb je de mogelijkheid je te registreren bij het ICR als Schilden Systeemcoach. Dit biedt je de beschikking over klacht- en tuchtrecht en andere voordelen.

Weet je genoeg? Je kunt je hier aanmelden!

Je kunt ook altijd even een belafspraak maken voor meer informatie.
Mail daarvoor naar Arienne Klijn


PROGRAMMA

Ben je benieuwd wat je allemaal gaat leren? Je begint met het leren over de Regisseur: je cliënten helpen hun stijlflexibiliteit te vergroten door de regie te nemen over hun vier schilden. Ook leer je hoe je cliënten helpt bij het veranderen van perspectief - dat biedt hen perspectief in lastige vraagstukken. 
Daarna verschuif je naar de laag van de innerlijke Gezinscoach. Hier leer je systeemtherapeutische principes toe te passen in de metafoor van de innerlijke familie.

We gebruiken hierbij de Primaire Schilden Analyse. Hiermee krijg je een aanpak aangereikt waarmee je in 5 stappen van eerste onderzoek naar antwoord kunt komen. Je oefent met je medecursisten hoe je jouw cliënten kunt leren de regie te nemen en hun coachvraag te beantwoorden. Met behulp van het schildenmodel en de onderliggende kennis.

Ingrediënten van het programma

- 2x de Primaire Schilden Analyse (PSA):  één voor (loopbaan)ontwikkelvragen en één voor klachten;
- Combinaties van schilden in theorie en praktijk;
- Logische lijnen van ontwikkeling en hoe die te versterken;
- Stappenplannen voor opstellingen met poppetjes, 
stoelen en vloerankers;
- Taxeren van samenwerkingsrelaties: hoe werkt een innerlijke familie samen, ook met andere innerlijke families? Hoe kan dat vastlopen en hoe krijg je weer beweging in hun samenwerking?
- Isormofie (parallelle processen): spelen bepaalde problemen alleen op het werk of ook thuis? Is het probleem pas ontstaan of symptoom van een onderliggende familiedynamiek? Wat is de overeenkomst tussen de context van vroeger en nu? Welke familiecodes spelen daarin een rol? Hoe doorbreek je patronen?
- Je krijgt een licentietraining voor het gebruik van onze Innerlijke Familie Drijfverentest.


Je maakt een portfolio en krijgt diverse toetsmomenten.Bij positief afsluiten van de opleiding ontvang je een certificaat en kun je opgenomen worden als Schilden Systeemcoach in het International Coach Register (ICR).


Na het afronden van de opleiding kun je bijscholingsdagen volgen om je kennis en vaardigheden op peil te houden. Daarnaast is er verdieping mogelijk op het gebied van relatiecoaching, werken met groepen,  stress & hechting met gastdocenten. Ook geeft Arienne een leergang over de losse schilden.Onze opleidingsdagen zijn van 9:30 – 17:00. Je kunt zelf kiezen welke dagen je naar de locatie komt of live online via zoom mee doet. 

2024
 • Dag 1 | Do. 25 januari 2024 – Startdag 2024
 • Dag 2 | Do. 8 februari 2024 – Coachvaardigheden
 • Dag 3 | Do. 29 februari 2024 – Coachvaardigheden
 • Dag 4 | Do. 14 maart 2024 – Coachvaardigheden
 • Dag 5 | Do. 28 maart 2024 – Vervolg Schilden Systeemcoach opleiding
 • Dag 6 | Do. 11 april 2024
 • Dag 7 | Do. 25 april 2024
 • Dag 8 | Do. 16 mei 2024
 • Dag 9 | Do. 6 juni 2024
 • Dag 10 | Do. 27 juni 2024
 • Dag 11 |  Do 29 augustus 2024
 • Dag 12 | Do. 26 september 2024


In 2025 geef ik geen Schilden Systeemcoach opleiding in de vorm die ik hierboven heb beschreven. Wil je informatie over wat er gaat veranderen of op de belangstellendenlijst? Dan kun je me hier bereiken.
Helaas heeft de overheid besloten te stoppen met het  STAP budget. Het is even afwachten wat de volgende regering aan vervangende regeling gaat invoeren.

We werken met twee tarieven om de opleiding voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te houden (betaling in termijnen is mogelijk). Wij bieden je daarnaast graag kosteloos koffie/thee, lekkers en lunch aan. We houden rekening met je dieetwensen.


Betaalt je werkgever? Dan is de investering:
 • Startdag + Coachvaardigheden € 1.675 (4 lesdagen + 1 coachgesprek)
 • Coachvaardigheden voor deelnemers die vrijstelling krijgen voor Startdag  € 1.300 (3 lesdagen + 1 coachgesprek)
 • Startdag + Systeemdeel  € 3.750  (9 lesdagen + persoonlijke tijd)
 • Hele opleiding Startdag + Coachvaardigheden + Systeemdeel  €5.050   (12 lesdagen + persoonlijke tijd)

Betaal je zelf? Dan krijg je korting en is je investering:
 • Startdag + Coachvaardigheden € 1.346 (4 lesdagen + 1 coachgesprek)
 • Coachvaardigheden voor deelnemers die vrijstelling krijgen voor Startdag: € 1.047 (3 lesdagen + 1 coachgesprek)
 • Startdag + Systeemdeel : € 2.990  (9 lesdagen + persoonlijke tijd)
 • Hele opleiding Startdag + Coachvaardigheden + Systeemdeel: €4.037   (12 lesdagen + persoonlijke tijd)

Alle opleidingsdagen zijn vrijgesteld van btw.

We gebruiken de volgende literatuur voor de ‘Coachvaardigheden’ dus het is belangrijk deze voor aanvang aan te schaffen of te lenen.
 • De kracht van kwetsbaarheid, Brené Brown, A.W. Bruna Uitgevers, Amsterdam
 • Psychologische gespreksvoering, Lang en van der Molen, Uitgeverij Boom
 • Leren coachen, Marinka van Beek en Ineke Tijmes, Uitgeverij Boom

Bij de Schilden Systeemcoach opleiding krijg je een door Arienne geschreven handout-map van meer dan 120 blz., plus de boeken Maak kennis met je innerlijke familie en Haal het beste uit je relatie gratis!

Vragen? Neem contact op met ons team.

Weet je genoeg? Heb je zin om te beginnen? Dan kun je je hier aanmelden!
Schildencoaches


Wil je eens een sessie ervaren en de toegevoegde waarde van een schildencoach meemaken? Natuurlijk kun je zelf aan de slag met de kracht van de archetypen. Vooral als het gaat om het aandacht geven aan jouw hele zelf, en het versterken van ieder schild.

We hebben allemaal blinde vlekken, met name als iets ons raakt. In een sessie met een opgeleide schildencoach heb je een extra paar ogen om helder te zien en horen wie van jouw innerlijke familieleden aan het woord is en waar je hele innerlijke familie op uit wil komen. Definitieverwarringen leiden tot coachvragen, dus ik heb allerlei methoden ontwikkeld om weer helder zicht en regie te nemen over de vier schilden van je innerlijke familie.

Sinds 2006 heb ik honderden mensen getraind en opgeleid. Ook zijn er nog veel meer mensen die experimenteren met het gedachtengoed na een van mijn boeken gelezen te hebben en de gratis workshop te volgen. Zo kan ieder op hun eigen niveau en hoe het hen past met de schilden dansen.

Onderstaande lijst is een selectie van coaches en therapeuten die mijn volledige opleiding hebben afgerond en met wie ik regelmatig contact heb voor bijscholing en supervisie. Zij gebruiken de innerlijke familie methode in aanvulling op hun overige opleidingen en ruime werkervaring. De innerlijke familie is tenslotte een kapstokmodel.

De coaches op deze lijst hebben dus ieder een eigen insteek. Welke coach past bij jou?
Ik wens je jongetje veel plezier bij het verkennen van hun websites en ik wens je toe dat je innerlijke vrouw een goede toetssteen mag zijn bij de afweging.Cora Berlo - Amersfoort
Karin Geschiere - Amersfoort
Nicole Klip - Amersfoort
Marie-Marth Prins - B: Antwerpen & NL: Den Haag/Friesland/Groningen
Carolien Oostendorp - Arnhem
Leonie Akkerman - Amsterdam
Janneke van Olphen - Baarn
Madeleine Boerma - Baarn
Marina Wakker - Baarn en Utrecht
Wilma Hanskamp - De Bilt
Renate Lukassen - Epe
Ferdinand Lukassen - Epe
Eline Kwantes - Kolhorn
Angelique Bakker - Monster
Fred Alebregtse - Steenderen
Anneke Kersten - Veenendaal
Simone Lammers - Wageningen
Marinda van Hierden - Warnsveld
Miranda van den Ende - Westland & Brielle
Heidi Wilts - Wilp
Agnes van der Werf - Woerden
Eveliene Kuipers - Zutphen